TIEDOTE 4.3.2025

Sensommar Filmfest juhlitaan kolmatta kertaa Porin Reposaaressa elokuun viimeisenä viikonloppuna. Festivaalin teema on tänä vuonna joutilaisuus, ja Reposaaressa nähdään mm. Martti Suosalon teatteri Sirkus Suosalo, Iiro Rantalan säestämä mykkäelokuvanäytös sekä nouseva soul-tähti Emilia Sisco

Porin edustalla sijaitsevaan Reposaareen rantautuu jälleen oma kaksikielinen elokuvafestivaali. Sensommar Filmfest kokoaa yhteen elokuvan ystäviä tunnelmalliseen saaristolaiskylään hyvästelemään kesää kauniiden ja kaihoisien elokuvien äärelle 29.8.–31.8.2025. 

Elokuvia, teatteria ja musiikkia 

Festivaalin aikana Reposaari täyttyy elokuvista, musiikista ja tänä vuonna myös teatterista! Teatteri Sirkus Suosalo on näyttelijä Martti Suosalon perustama kiertävä teatteri, joka esiintyy mittatilaustyönä ommellussa sirkusteltassa. Sirkus Suosalon valloittava kokonaisuus rantautuu Sensommarin ajaksi Reposaaren Satamapuistoon, ja tuo näyttämölle suositut monologinäytelmät Starman ja Luolamies, musiikillisen esityksen Neljä pientä annosta yhdessä pianisti Iiro Rantalan kanssa sekä lastennäytelmä Yökyöpelin. Lisäksi Sirkus Suosalossa nähdään legendaarinen Mysterio Buffo itse Erkki Saarelan jo 40 vuotta esittämänä klassikkona! 

Sirkus Suosalon 300-paikkaisessa teltassa koetaan myös ainutlaatuinen live-säestetty mykkäelokuvanäytös, kun Iiro Rantala luo flyygelillä Erkki Karun ohjaamaan mykkäelokuvaan Nuori Luotsi (1928) osittain improvisoidun ääniraidan. Sensommarin henkeen istuvaa, liki satavuotiasta saaristotunnelmointia tähdittää ensimmäistä isoa elokuvarooliaan tekevä nuori Joel Rinne, joka myöhemmin urallaan jäi suomalaisten sydämiin Komisario Palmuna.

Olemme erittäin ylpeitä saadessamme Reposaareen Iiro Rantalan lisäksi toisen upean muusikon, Emilia Siscon. Emilia Sisco on nouseva soul-tähti, ja hänen joulukuussa 2024 julkaistua debyyttialbumiaan Introducing Emilia Sisco (Timmion Records) on ylistetty niin Suomessa kuin kansainvälisestikin. Sensommarissa Emilia Sisco esiintyy kuusihenkisellä kokoonpanolla, ja Aretha Frankliniinkin verrattu laulaja tarjoilee bändeineen festivaalin perjantai-iltaan sielukasta soul- jazz- ja bluesmusiikista ammentavaa, hunajaista soundiaan. Festivaalin kiinnostava musiikkiohjelmisto tulee lajenemaan kevään myötä. 

Vuoden teemana Joutilaisuus

Kauniiden ja kaihoisien elokuvien festivaalin ohjelmisto rakentuu vuosittain vaihtuvan teemaan ympärille ja vuoden 2025 festivaalin teemana on Joutilaisuus.  Joutilaisuus edustaa meille täyteläistä tyhjyyttä; olemisen tilaa, jossa elämä tarjoutuu koettavaksi tekemisen tuolla puolen, ja joka mahdollistaa kohtaamisen ja läsnäolon sille, mitä juuri nyt on.

Joutilaisuus on ollut ja on edelleen monella tasolla läsnä Reposaaren tunnelmassa ja tavoissa. Saarella on ollut kesänviettopaikkoja varakkaiden kaupunkilaisten huviloista aina Villa Londonin kylpylätoimintaan. Herrasväen kesänvieton lisäksi joutenolo on ollut läsnä Reposaaressa vastapainona satamakaupungin kiireisille työläisille, joilla on sunnuntaisin ollut tapana kokoontua kauniille Takarannalle viettämään aikaa. Joutilaisuus kiteytyy myös siestaan, jota saarella vietettiin virallisesti aina vuoteen 1998 asti. 

Teema näkyy ja tuntuu ohjelmistossamme, jossa joutilaisuus on läsnä monella eri tavalla: elämän välitiloissa ja siirtymissä, lapsuuden ja nuoruuden kuvauksissa, yläluokan etuoikeutettuna toimettomuutena, urbaanina yksinäisyytenä ja ajelehtimisena, sekä yleisellä tasolla mahdollisuutena pysähtyä elämän kauneuden äärelle.  Joutilaisuus on toiminut myös inspiraationa vuoden festivaalin julisteen suunnittelijalle, graafikko Olli Korpelalle.

Haluamme luoda festivaalikokemuksesta monisävyisen ja inhimillisen tilan, jota raamittaa kiireettömyys, kohtaamiset sekä ympäröivän maailman huomaaminen kauniissa loppukesän Reposaaressa, joka on oivallinen paikka kokoontua yhteen.  Olkoon Sensommar 2025 joutilaisuuden juhlaa! 

Esimakua elokuvaohjelmistosta 

Sensommarin ohjelmisto on rakennettu kokonaisuudeksi, joka jättää kauniin ja kaihoisan jälkihehkun ja hyvästelee kuluneen kesän viikonloppuna, jolloin rannikkoseuduilla vietetään mökkikauden päättäjäisiä. Elokuvaohjelmisto koostuu klassikoista, ennakkonäytöksistä, arkistojen helmistä sekä vuoden kiinnostavimmista ja puhutuimmista festivaalimenestyjistä.  Sensommarin ohjelmisto tulee sisältämään yli 25 kiinnostavaa elokuvaa eri puolilta maailmaa ja tulemme julkaisemaan tästä lähtien ohjelmistostamme viikoittain yhden uuden elokuvan.

Nuori luotsi -erikoisnäytöksen lisäksi tämän vuoden festivaalilla näytämme muun muassa vuoden 2024 Cannesin elokuvafestivaalin Grand Prix -voittajan, Payal Kapadian All We Imagine as Light. Ylistäviä arvioita kerännyt draamaelokuva kolmesta ystävästä on tarina toivosta ja sielunsisaruudesta, joka avaa katsojalle nyky-Intian värikästä elämänmenoa.

Tove Janssonin upea romaani Kesäkirja on ollut yksi merkittävimmistä innoittajista festivaalimme synnyssä ja kirjasta tehty Charlie McDowellin filmatisointi on näin ollen ansaitusti vuoden 2025 Sensommarin ohjelmiston avainteoksia. Elokuva kertoo romaanin tapaan maagisen ja elämää kohottavan tarinan Sophia-tytön kesästä isoäidin kanssa pikkuisella saarella Suomenlahdella. Glenn Closen tähdittämä elokuva solahtaa täydellisesti vuoden teemaan viedessään katsojan yhdeksi kesäksi saaristoon, seuraamaan saaressa asuvaa perhettä kauneuden, muutoksen ja menetyksen keskelle.

Festivaalin esityspaikkoina toimivat tänäkin vuonna VPK-talon juhlasali, Kivikoulu ja Reposaaren kaunis, vuonna 1876 rakennettu puukirkko, jonka lisäksi Sirkus Suosalon ulkoilmateltta luo tunnelmalliset puitteet teatteriesityksille ja mykkäelokuvanäytökselle. Näiden lisäksi järjestämme VPK-talon sisäpihalla viihtyisiä ulkoilmanäytöksiä, keskustelutilaisuuksia sekä konsertteja. Sensommarin rakastettu Kinokahvila huolehtii VPK-talossa festivaalivieraista ja tarjoilee leffaherkkuja ja juomia.

Julkaisemme viikoittain ohjelmistojulkaisuja sosiaalisen median kanavissamme ja nettisivuillamme. Mykkäelokuvanäytös sekä rajoitettu erä festaripasseja ja sarjalippuja ovat myynnissä festivaalin kotisivuilla. Sirkus Suosalon teatteriesitysten liput myy tiketti.fi-lippukauppa.

Festivaalia ovat edeltävinä vuosina tukeneet Porin kaupunki, Svenska Kulturfonden i Björneborg, Suomen kulttuurirahaston Satakunnan maakuntarahasto, Kulturfonden, Korsisäätiö ja Konstsamfundet. Festivaalin järjestää voittoa tavoittelematon Sensommar Film Festival ry, jonka taustalla ovat elokuvaohjaaja- ja tuottaja Severi Koivusalo, muotoilija Laura Asmala, tuottajat Anni Fahler ja Anna Brear.

Lehdistökuvat: SENSOMMAR PRESS 2025





6.8.2024

TIEDOTE

Sensommar-elokuvafestivaalia juhlitaan taas Porin Reposaaressa elokuun viimeisenä viikonloppuna. Sensommar Filmfestin ohjelmisto ja vieraat nyt julki.

Porin edustalla sijaitsevaan Reposaareen rantautuu jälleen oma kaksikielinen elokuvafestivaali. Sensommar Filmfest kokoaa yhteen elokuvan ystäviä tunnelmalliseen saaristolaiskylään hyvästelemään kesää kauniiden ja kaihoisien elokuvien äärelle 30.8.–1.9.2024. 

Sensommarin ohjelmisto on rakennettu kokonaisuudeksi, joka jättää kauniin kaihoisan jälkihehkun ja hyvästelee kuluneen kesän viikonloppuna, jolloin rannikkoseuduilla vietetään mökkikauden päättäjäisiä. Ohjelmisto koostuu klassikoista, ennakkonäytöksistä, arkistojen helmistä sekä kiinnostavimmista festivaalielokuvista.

Festarihelmiä ja Reposaaren kirkko elokuvateatterina

Ennakkonäytöksinä nähdään tänä vuonna Cannesin Un Certain Regard -sarjan avannut islantilainen Rúnar Rúnarssonin When the Light Breaks sekä lokakuussa Suomessa ensi-iltansa saava Christian Petzoldin Punainen taivas, joka voitti vuoden 2023 Berliinin elokuvajuhlilla Hopeisen karhun. 

Festivaalilla saa maailmaan ensi-iltansa lokakuussa elokuvateattereihin tuleva musiikillinen dokumenttielokuva Pepe ja elokuvan kohde Pepe Willberg saapuu festivaaleille esiintymään ja vieraaksi näytökseen. Elokuva on festivaalijohtaja Severi Koivusalon esikoispitkä ohjaajana. 

“Luvassa on monella tasolla erityislaatuinen ennakkonäytös ja tuntuu upealta päästä näyttämään elokuva ensimmäistä kertaa yleisölle juuri Sensommarissa ja vieläpä Pepen läsnäollessa.”, sanoo elokuvan ohjaaja ja festivaalijohtaja Severi Koivusalo.

Festivaali saa uuden esityspaikan kun Reposaaren kaunis 1876 rakennettu puukirkko muuttuu elokuvateatteriksi. Reposaaren kirkossa esitetään Pepen lisäksi Jacques Demyn kaihoisa musikaaliklassikko Cherbourgin sateenvarjot sekä Tiina Lymin vuoden 2024 menestyselokuva Myrskyluodon Maija, jolle Reposaaren puukirkko tarjoaa ainutlaatuiset puitteet kokea elokuvan historiallinen saaristolaistunnelma. Elokuvassa Maijan äitiä näyttelevä Jonna Järnefelt saapuu festivaalin vieraaksi ja avaa näytöksen. 

“Toiset lähtee, toiset jää”

Vuoden 2024 festivaalin teemana toimii alaotsikko “Toiset lähtee, toiset jää”, joka ammentaa Selkämerellä Porin edustalla sijaitsevan Reposaaren historiasta merkittävänä vientisatamana. Ohjelmistoon on valikoitunut teoksia, jotka ammentavat tästä ajatuksesta eri näkökulmista.  

Virpi Suutari saapuu festivaalin vieraaksi uusimman elokuvansa Havumetsän lapset kanssa. Vierailunäytös tarjoaa yleisölle mahdollisuuden tarttua pohtimaan festivaalin teemaa metsänsuojelun näkökulmasta. 

Festivaalin teemaan solahtaa konkreettisesti myös Porissa 1991 kuvattu Kari Paljakan ohjaama,  Santeri Kinnusen ja Samuli Edelmanin tähdittämä Veturimiehet heiluttaa, joka nähdään alkuperäiseltä filmikopiolta. 

Sensommarin tänä vuonna lanseerattavassa ulkoilmanäytöksessä nähdään elokuvahistorian klassikko Casablanca. Elokuva nähdään VPK-talon sisäpihalla seinään heijastettuna ilmaisena näytöksenä, joka järjestetään säävarauksella. Muita festivaalilla nähtäviä klassikoita ovat muun muassa festivaalin avaava Giuseppe Tornatoren Cinema Paradiso sekä vuoden 2024 festivaalin päätöselokuvana Jane Fondan,  Henry Fondan ja Kathrine Hepburnin tähdittämä Kultalampi. Kuluvan elokuvavuoden kiinnostavia helmiä ovat mm. Andrew Haigh’n All of Us Strangers sekä Alice Rohrwacherin La Chimera. Lapsille on luvassa näytös Lauri Maijalan ohjaamasta Prinsessa Pikkiriikistä. 

Viime vuonna nopeasti loppuunmyyty, Reposaaressa kuvattu Hollywood-elokuva White Nights nähdään yleisön toivomuksesta jälleen VPK-talolla alkuperäiseltä filmikopiolta. Tasan neljäkymmentä vuotta sitten Reposaaressa kuvattua elokuvaa tähdittävät Mikhail Baryshnikov ja Isabella Rosselini.

Kaksikielinen festivaali 

Sensommar Filmfest on festivaalina kaksikielinen ja festivaalin ohjelmisto koostuu myös monista ruotsinkielisistä elokuvista. Myrskyluodon Maijan lisäksi näitä ovat mm. Ingmar Bergmanin klassikko Kesäyön hymyilyä ja Lukas Moodysonin esikoiselokuva Fucking Åmål. Toisena lastennäytöksenä nähdään rakastettuun Astrid Lindgrenin klassikkotarinaan pohjautuva Melukylän lapset (Lasse Hallström, 1986). Uusia kiinnostavia ruotsinkielisiä elokuvia ova Mika Gustafsonin Siskoni (Paradiset Brinner), jonka suomalainen osatuottaja Jenni Jauri saapuu vieraaksi, sekä Vera Kiiskisen ja Anna Heinämaan käsikirjoittama Andra Akten, jonka festivaalinäytöksessä vierailee näyttelijä-käsikirjoittaja Vera Kiiskinen. Kaikkinensa Sensommarin ohjelmisto pitää sisällään 25 pitkää elokuvaa sekä kaksi lyhytelokuvanäytöstä. 

Festivaalin päätapahtumapaikkana toimii keskellä Reposaaren pittoreskia puutaloasemakaavaa sijaitseva kaunis Vapaapalokunnan vuonna 1901 rakennettu juhlatalo. Moni näytöksistä esitetään KAVIn filmikopioilta. Tänä vuonna VPK-talon 123-vuotiaat puutuolit saavat festivaalin ajaksi yhteistyökumppani Villa ja Peitteen Porissa käsityönä räätälöidyt pehmusteet. Toisena näytöspaikkana toimii Reposaaren kivikoulun juhlasali, jonka lisäksi Reposaaren puukirkko tarjoaa puitteet nauttia kauniin ja kaihoisan elokuvataiteen helmiä.

“Tarkoituksena on luoda festivaali, jossa jokainen osa, ohjelmistosta tilasuunnitteluun, huokuu kaihoisaa ja kaunista loppukesän tunnelmaa”, sanoo festivaalin festivaalin visuaalisesta konseptoinnista vastaava taiteellinen johtaja Laura Asmala.

Sensommar-residenssi esikoiselokuvan tekijöille Mäntyluodon hotellissa

Sensommar järjestää nelipäiväisen residenssin ensimmäistä pitkää elokuvaansa valmisteleville käsikirjoittajille ja ohjaajille Mäntyluodon hotellissa Porissa 27.8.–30.8.2024.  Ensimmäistä kertaa järjestettävään tapahtumaan valittiin kuusi elokuvahanketta, joiden tekijät ovat Marjo Airisniemi, Veikka Heinonen & Akseli Kouki, Aino Järvi-Eskola, Susi Orenius, Hannu-Pekka Peltomaa sekä Tommi Seitajoki.

Neljän päivän aikana elokuvia kehitellään sekä pienryhmissä että yhdessä vierailevien mentorien kanssa. Residenssin mentoreina toimivat Petri Kemppinen, Iris Olsson, Jenni Toivoniemi, joiden lisäksi Suomen elokuvasäätiön käsikirjoitustukien tukiesittelijä Ilona Vehmas pitää luennon työstään. Residenssin järjestämisestä vastaa festivaalin tuotantotiimin lisäksi elokuvaohjaaja Lauri-Matti Parppei.

Residenssiin etsittiin erityisesti tekijöille itselleen tärkeitä ja merkityksellisiä elokuvia, jotka ovat syystä tai toisesta jääneet tähän asti ilman rahoitusta. Tarkoitus on vahvistaa käsikirjoituksia ja hankkeita tulevia rahoitushakuja varten ja löytää yhdessä uusia näkökulmia.

Tekijät pääsevät esiin myös festivaalin yhteydessä: Sensommarin ohjelmistoon kuuluu lyhytelokuvanäytös, joka koostuu residenssin osallistujien aiemmista lyhytelokuvista, ja yleisöllä on mahdollisuus tavata ja keskustella uusien, tulevaisuuden elokuvantekijöiden kanssa.

Elävää musiikkia ja paneelikeskusteluja sekä kaikille avoin Kinokahvila.

VPK-talon sisäpihalla järjestetään ilmaista ja avointa ohjelmaa läpi viikonlopun. Elokuvafestivaaliin teemaan ja sisältöön keskittyvissä paneeleissa ovat mukana keskustelemassa festivaalin vieraita kuten Virpi Suutari, Jonna Järnefelt, Vera Kiiskinen, Alina Tomnikov ja Lauri Tilkanen.

Festivaali tarjoaa myös elävää musiikkia. Anna-Sofia Tuomisen ja Arttu Takalon duo herättää päiväkonsertissaan henkiin Reposaaren omaleimaisen siesta-perinteen, jota vietettiin saarella aina vuoteen 1999 asti. Ilmaisessa konsertissa kuullaan naisrunoilijoiden teksteihin sävellettyjä lauluja sekä elokuvamusiikkia. VPK-talon sisäpihalla esiintyvät myös keväällä kiitellyn albumin julkaissut laulaja-lauluntekijä Rebekka Holi sekä viime vuoden siestakonsertissa tunnelmoinut, paikalliset juuret omaava Nössö Nova

Elokuvaeväät näytöksiin ja olemiseen tarjoaa festivaalin oma Kinokahvila. Sen konseptista vastaa suositun helsinkiläisen Goose Pastabarin toinen perustaja Kaisa Aalto sekä Ravintola Savoyssa työskentelevä ja Masterchef 2023-kilpailusta tuttu Joni Kujansuu.

Festivaali pyrkii toimimaan myös Itämeren hyväksi ja tekee jälleen yhteistyötä Pidä Saaristo Siistinä ry:n kanssa. Yleisöllä on mahdollisuus ostaa näytöksiin Selkämerilippu, josta lahjoitetaan 2 € / per lippu Pidä Saaristo Siistinä ry:lle.  Festivaalilla nähdään ilmaisnäytöksenä myös Itämeripäivänä julkaistava Ari Heinilän dokumentaarinen elokuva Minun mereni, jossa äänessä ovat muun muassa Martti Suosalo, Taneli Mäkelä ja Irina Björklund. Ari Heinilä ja Karri Kivelä vierailevat festivaalilla kertomassa hankkeestaan Itämeren hyväksi. Lisätietoa löydät täältä: https://www.minunmereni.fi/elokuva-2024

Festivaalin koko ohjelmisto on nyt julki osoitteessa sensommar.fi. Yksittäisiä elokuvalippuja voi ostaa ennakkoon tiketti.fi -lippukaupasta.

Festivaalia ovat tukeneet Porin kaupunki, Svenska Kulturfonden i Björneborg, Suomen kulttuurirahaston Satakunnan maakuntarahasto, Kulturfonden, Korsisäätiö ja Konstsamfundet. Yhteistyökumppaneina ovat lisäksi Cinemanse, Villa ja Peite, Radio Helsinki, J. Rinta-Jouppi, Porin paahtimo ja Pidä Saaristo Siistinä ry . Festivaalin järjestää voittoa tavoittelematon Sensommar Film Festival ry, jonka taustalla ovat elokuvatuottaja Severi Koivusalo, muotoilija Laura Asmala, tuottaja Anni Fahler ja Anna Brear.

23.5.2024

sensommar REsidenssi

Sensommar-elokuvafestivaali järjestää nelipäiväisen residenssin ensimmäistä pitkää elokuvaansa valmisteleville käsikirjoittajille ja ohjaajille Mäntyluodon hotellissa Porissa 27.8.–30.8.2024. 

Ensimmäistä kertaa järjestettävään tapahtumaan valitaan kuusi osallistujaa ja elokuvahanketta. Neljän päivän aikana elokuvia kehitellään sekä pienryhmissä että yhdessä vierailevien mentorien kanssa. Residenssiin etsitään erityisesti tekijöille itselleen tärkeitä ja merkityksellisiä elokuvia, jotka ovat syystä tai toisesta jääneet tähän asti ilman rahoitusta. Tarkoitus on vahvistaa käsikirjoituksia ja hankkeita tulevia rahoitushakuja varten ja löytää yhdessä uusia näkökulmia teksteihin.

Tekijät pääsevät esiin myös festivaalien yhteydessä. Sensommarin ohjelmistoon kuuluu lyhytelokuvanäytös, joka koostuu residenssin osallistujien aiemmista lyhytelokuvista, ja yleisöllä on mahdollisuus tavata ja keskustella uusien, tulevaisuuden elokuvantekijöiden kanssa.

Haku residenssiin aukeaa 23.5.2024, ja hakemusten tulee olla perillä sunnuntaihin 9.6. mennessä. Valitut osallistujat ilmoitetaan kesäkuun loppuun mennessä, ja vierailevat mentorit paljastetaan kesän mittaan.

Hakemukseen

10.4.2024

AVOIN KIRJE PÄÄTTÄJILLE: ELINVOIMAISEN JA MONIÄÄNISEN ELOKUVAFESTIVAALIKENTÄN TOIMINTA TURVATTAVA PITKÄJÄNTEISESTI

Suomen elokuva- ja av-ala on tällä hetkellä vakavassa kriisissä. Nyt kaavaillut julkisen rahoituksen leikkaukset ovat toteutuessaan kohtalokkaita koko elokuvataiteen kentälle.

Ilman pitkäjänteistä ja vakaata perusrahoitusta ei alaa voida ylläpitää, kasvattaa ja kehittää täyteen potentiaaliinsa. Nykyinen kansainvälinen ja kotimainen elokuva- ja av-alan menestys on pitkäjänteisen työn tulosta. Elokuva- ja av-ala työllistää hyvin, tavoittaa laajoja, monimuotoisia yleisöjä, ja sillä on kansainvälistä kasvupotentiaalia. Hallituksen ratkaisu leikata alan rahoitusta heikentää merkittävästi Suomen tulevaisuutta. Leikkaukset kulttuurista eivät tue hallituksen kulttuuripoliittisia tavoitteita. Tällä hetkellä Suomessa on meneillään luova tuho, jota me allekirjoittaneet toimijat emme voi hyväksyä.

Elinvoimaisen ja moniäänisen elokuvafestivaalikentän toiminta turvattava pitkäjänteisesti

Kulttuuri on oleellinen osa merkityksellistä elämää, arkea, ihmisyyttä ja koko yhteiskuntaa. Ilman taidetta ei ole elämänlaatua, sivistystä, innovaatioita ja elinvoimaa. Ympäri Suomea on lukuisia elokuvafestivaaleja, joilla on erityinen paikka elokuvataiteen ekosysteemissä. Elokuvatapahtumat rikastuttavat eri kaupunkien ja alueiden kulttuuritarjontaa tuomalla moninaisten yleisöjen saavutettavaksi elokuvia, joita ei muuten nähtäisi Suomessa. Useille elokuville festivaalit ovat ensisijainen jakelualusta, minkä myötä festivaalit edistävät laajempaa elokuvakulttuuria.

Elokuvatapahtumilla on monia aluepoliittisia vaikutuksia niin taloudellisesti, yhteiskunnallisesti kuin sosiokulttuurisesti. Suomen elokuvasäätiön teettämän tutkimuksen mukaan (2018, Parametra) valtakunnallisesti merkittävillä elokuvafestivaaleilla käydään huomattavasti useammin yksin (64% vastanneista käy yksin elokuvissa festivaaleilla) kuin kaupallisissa elokuvanäytöksissä. Elokuvafestivaalien merkitys alueelle ja yleisölle on suuri, ja ne kasvattavat merkittävästi yhteisöllisyyttä, yhteenkuuluvuutta, osallisuutta ja näiden vahvistumista. Tätä kautta elokuvafestivaalit rakentavat parempaa ja turvallisempaa yhteiskuntaa, mikä tässä ajassa tukee henkisen huoltovarmuuden vahvistumisessa.

Elokuvafestivaalien työllistävä vaikutus niin koko AV-alalle kuin matkailuelinkeinolle on huomattava. Festivaalit säteilevät asiakasvirtoja ja taloudellista hyötyä myös muille toimialoille. Festivaalit ovatkin maakunnallisesti ja alueellisesti merkittävä kilpailutekijä ja tuovat alueelle elinvoimaa, vetovoimaa ja pitovoimaa.

Festivaalien ohjelmistoissa esitetään laajasti elokuvia kaikkialta maailmasta ja niillä vierailee myös runsaasti kansainvälisiä ja kotimaisia tekijävieraita ja ammattilaisia. Festivaaleilla on laajat verkostot eri toimijoihin niin kotimaassa kuin kansainvälisesti. Näin elokuvafestivaalit myös levittävät positiivista ja moniäänistä kuvaa Suomesta, mikä auttaa Suomen valtiota niin taloudessa, kaupassa kuin politiikassa.

Elokuvatapahtumat, kuten monet muutkin yleisötapahtumat Suomessa, ovat kärsineet kahdesta koronavuodesta; pandemia-ajan vaikutukset, epävakaa toimintakenttä ja nousevat kustannukset haastavat ennennäkemättömällä tavalla suomalaista kulttuurialaa. Koronan jälkeen suomalaiset elokuvateatterit ja tapahtumajärjestäjät näkevät vasta nyt, että yleisö on hiljalleen löytämässä takaisin teattereihin ja tapahtumiin. Valtion julkisella rahoituksella on keskeinen rooli elokuvatapahtumien jälleenrakennustyössä, uudistumisessa ja ylipäätään niiden jatkuvuuden turvaamisessa. 

Allekirjoittaneet elokuvafestivaalit haluavat nostaa päättäjille esiin kehys- ja budjettivalmisteluun seuraavat toimenpiteet: 

1. Elokuvafestivaalien julkinen tuki on turvattava. Taiteen ja kulttuurin rahoitusta tulee vahvistaa pitkäjänteisesti. Vaikuttavan ja monimuotoisen elokuvafestivaaliverkoston ylläpito ja sen jatkuvuus edellyttävät julkista tukea, jonka taso on turvattava pitkäjänteisesti. Ilman pitkäjänteistä ja vakaata perusrahoituspohjaa tapahtumia ei voida ylläpitää, kasvattaa ja kehittää koko potentiaaliinsa. 

2. Lisää julkista rahaa elokuvafestivaaleille. Nostetaan elokuvafestivaalit rahoituskuopasta. Taide- ja kulttuurifestivaalien valtiontukea on korotettava ja monivuotinen julkinen rahoitus varmistettava; suomalainen festivaalikenttä tekee jo nyt liian pienillä resursseilla kokoaan suurempaa ja vaikuttavampaa työtä. Pääsylippujen alennetun arvolisäverokannan nostaminen 14%:iin (nyt 10%) vaikeuttaa myös tulevaisuudessa tapahtumien lippuhintojen pysymistä kaikille taloudellisesti saavutettavalla tasolla. 

3. Elokuvafestivaalien aluetalous- ja työllistämisvaikutusten merkitys tunnistettava. Elokuvafestivaalit tulee nähdä jatkossa keskeisenä osana Suomen taiteen ja kulttuurin ekosysteemiä, ja niiden huomattavat aluetaloudelliset ja työllistävät vaikutukset on tunnistettava. Koko suomalaisen yhteiskunnan etu on, että sen elokuvafestivaalikenttä on vahva, aktiivinen, moniääninen ja elinvoimainen.

Toivommekin päättäjiltä taloudellisia toimenpiteitä sen osalta, miten valtion tuleva rahoitus vastaisi elokuvatapahtumien toiminnan laajuutta, laatua ja merkitystä niin koko Suomelle, sen eri kaupungeille ja kunnille, moninaisille yleisöille kuin koko suomalaiselle elokuva-alalle.

Ystävällisesti,

Merja Valkoja, festivaalijohtaja
Blue Sea Film Festival
www.blueseafilmfestival.net

Johanna Råman, toiminnanjohtaja
DocPoint - Helsingin dokumenttielokuvafestivaali
www.docpointfestival.fi

Laura Laaksonen, toiminnanjohtaja
Espoo Ciné
www.espoocine.fi

Ville Koivisto, festivaalipäällikkö
Forssan mykkäelokuvafestivaali
www.forssasilentmovie.com

Eija Niskanen, taiteellinen johtaja
Helsinki Cine Aasia
www.helsinkicineaasia.fi

Kaisa Näreranta, toiminnanjohtaja
Helsinki International Film Festival - Rakkautta & Anarkiaa
www.hiff.fi

Pekka Ollula, festivaalijohtaja
Huhtamo International Film Festival
www.huhtamo.fi

Inka Koutaniemi, toiminnanjohtaja
IIK!!-kauhuelokuvafestivaali
www.iikfestivaali.fi

Roosa Toivonen ja Joonas Koivula, tuottajat
Ilokuvafestivaali
www.ilokuvafestivaali.fi

---
Valokuva: Tanja Ryhänen/Helsinki Cine Aasia 2024

Juuli Peltola-Kiviniemi, vastaava tuottaja
Joutseno Art Summer International Film Festival
www.joutsenonopisto.fi/elokuvafestivaali

Kaisa Kukkola, toiminnanjohtaja
Kokkolan Kinojuhlat
www.kinojuhlat.fi

Mikko Aromaa, festivaalijohtaja
Night Visions -elokuvafestivaali
www.nightvisions.info

Mika Anttolainen, festivaalijohtaja
Oulun kansainvälinen lasten- ja nuortenelokuvien festivaali
www.oulufilmfestival.fi

Juhani Oivo, vastaava tuottaja
Oulun Musiikkivideofestivaalit
www.omvf.net

Tuuli Jokinen, COO
Red Carpet Festari
www.redcarpetfestari.fi

Anna Korhonen
Refugee Film Festival
www.rff.turvapaikanhakijoidentuki.fi

Katri Kilpiä, vastaava tuottaja
Rokumentti Rock Film Festival
www.rokumentti.com

Annakaisa Vänttinen, festivaalijohtaja
Savonlinnan kansainvälinen luontoelokuvafestivaali
www.sinff.fi

Severi Koivusalo, festivaalijohtaja
Sensommar Filmfest
www.sensommar.fi

Milja Mikkola, ohjelmapäällikkö
Sodankylän elokuvajuhlat
www.msfilmfestival.fi

Juri Nummelin, festivaalijohtaja
Suomalaisen elokuvan festivaali
www.suomalaisenelokuvanfestivaali.fi

Riina Mikkonen, toiminnanjohtaja
Tampere Film Festival
www.tamperefilmfestival.fi

Annika Dahlsten, festivaalijohtaja
Turku Animated Film Festival
www.taff.fi

Rose Pietola, vastaava tuottaja
Video Art Festival Turku
www.videoartfestivalturku.com

Hanna Tuominen, koordinaattori
Vinokino
www.vinokino.fi

Nissinen Saija
toiminnanjohtaja/ ISAK ry, Kuopio 

Kuopion Vilimit
www.vilimit.fi
www.kuopiofilmfestival.fi